Vanskelig valutahandel – få tips!

Valutamarkedet er det største og mest tilgjengelige finansielle markedet i verden, men selv om det finnes mange investorer som opererer der er det få som lykkes.

Det er flere grunner til dette og de fleste bommer på sine investeringer av de samme grunnene som investorer innenfor andre markeder. I tillegg til dette har man muligheten til store giringer, altså at man låner kapital for å øke den potensielle gevinsten på investeringer, og dette er meget risikabelt.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de vanligste feilene som gjøres når man trader med valuta og som gjør at man ikke når de målene man har satt seg. Er man klar over disse fellene har man betydelig større muligheter for å lykkes.

underside-valuta

Manglende disiplin når man trader

Den aller største feilen en trader kan gjøre er å la følelsene få kontroll når man skal ta de viktige avgjørelsene. Å bli en vellykket valutatrader handler om å oppnå noen få store gevinster samtidig som man tar flere små tap. Å oppleve mange etterfølgende tap kan være vanskelig rent emosjonelt og kan virkelig teste både tålmodigheten og selvsikkerheten. Å forsøke slå markedet eller å gi etter for frykt og grådighet kan føre til at man reduserer gevinsten og øker tapene. Å bekjempe følelsene oppnår man ved å trade innenfor en godt konstruert tradingplan som er med på å hjelpe deg med å opprettholde disiplinen.

En avkastning på 10% er meget bra – du trenger derfor ikke nødvendigvis å vente på å oppnå 20%, for plutselig opplever du at markedet snur og da kan overskuddet fort være borte.

Å trade uten en plan

Uansett om man trader valuta eller et annet instrument så er det første steget til suksess å lage og følge en tradingplan. Å mislykkes med å planlegge er å planlegge for å mislykkes sies det, og det er utvilsomt mye sant i dette. Den vellykkede traderen jobber innfor klare rammer som inkluderer risikohåndtering og som spesifiserer forventet avkastning på sine investeringer. Å tilpasse seg en strategisk tradingplan kan hjelpe investorer med å unngå noen av de vanligste fellene ved trading, og har du ikke en plan gjør du det samtidig vanskeligere å oppnå noe i valutamarkedet.

Å ikke tilpasse seg markedet

Allerede før markedene åpner bør du ha en plan for enhver handel du gjør. Å analysere scenarioer og å planlegge taktikker for enhver markedssituasjon kan redusere risikoen for store og uventede tap betydelig. Når markedet forandrer seg gir det oss nye muligheter og nye risikoer, og de dyktigste traderne tilpasser seg forandringer i markedet og modifiserer strategiene til å matche disse. Man skal planlegge for lite sannsynlige scenarier slik at man ikke er overrasket om de faktisk inntreffer. Gjennom erfaring og tilpasning vil slike tradere alltid være et hestehode foran resten og vil hele tiden være i stand til å profitere på det stadig endrende markedet.

cfd-tips-og-råd

Å lære gjennom prøving og feiling

Den uten tvil mest kostbare å måten å lære å trade valuta på er gjennom prøving og feiling. Å oppdage gunstige tradingstrategier ved å lære fra sine feil er en lite effektiv måte å bevege seg i markedet på. Ettersom valutamarkedet er betydelig annerledes enn andre markeder er det uten tvil en stor risiko for at nye tradere vil oppleve tap som vil svi på handelskontoen. Den mest effektive måte å bli en god valutatrader på er å søke opp erfaringen til vellykkede tradere. Dette kan gjøres gjennom en formell trading-utdannelse eller gjennom et mentorforhold hos noen som har en bra resultatliste å vise til.

En av de beste måtene å perfeksjonere ferdighetene på er å kopiere en dyktig trader, og spesielt hvis du legger til timer på timer med øving på egen hånd. Husk at du på de aller fleste plattformene har muligheten til å prøve med ‘lekepenger’ før du kaster deg ut i alvoret.

Urealistiske forventninger

Uansett hva folk sier så er ikke valutahandel en måte å bli rask rik på, for å si det rett ut. Å bli skikket nok til å akkumulere profitt er ikke en sprint – det er et maraton! Suksess krever regelmessige anstrengelser for å mestre de gjeldende strategiene. Å prøve å få markedet til å gi tilbake unormale profitter fører som regel til at tradere risikerer mer kapital i forhold til hva som er fornuftig. Å gamble på urealistiske avkastninger betyr samtidig at man kaster både risikovurdering og pengehåndtering på sjøen.

Dårlig risiko- og pengehåndtering

Som trader skal man bruke like mye tid på risikohåndtering som man bruker på å utvikle en strategi. Noen naive mennesker vil trade uten beskyttelse, som for eksempel unngå å bruke stoploss, i frykt for å bli stoppet for tidlig. Til enhver tid vil en suksessrik trader vite nøyaktig hvor stor del av kapitale som er i risiko og vil være fornøyd med det hvis det står i stil med de forventede avkastningene. Etter hvert som tradingkontoen blir større, vil kapitalbeskyttelse blir viktigere. Diversifisering mellom ulike strategier og valutapar samt en passende størrelse på posisjonene, kan isolere tradingkontoen mot uopprettelige tap. De skarpeste traderne vil for eksempel kun bruke en liten del av kapitalen på de handlene med høyest risiko. Å bruke midlene på denne måten forsikrer deg mot at lite sannsynlige utviklinger i markedet og handler som har gått til hundene ikke ruinerer kontoen din.