Hva er valutahandel

Valutamarkedet er den markedsplassen hvor valuta trades, eller handles på godt norsk. Valuta er viktig for folk over hele verden, enten de vet det eller ikke, ettersom valuta må veksles for å kunne gjennomføre utenlandshandel og forretninger. Hvis du bor i USA og ønsker å kjøpe en fotballdrakt fra for eksempel England må du betale den engelske bedriften i GBP (britiske pund) for drakten.

Dette betyr kort og godt at du må utveksle den samme verdien i dollar over til pund. Akkurat det samme gjelder når man skal på ferie, og når man skal reise fra Norge til Spania er man nødt til å veksle norske kroner inn i euro for å kunne bruke penger der. Hvis euroen styrker seg i forhold til den norske kronen vil det derfor bli dyrere for deg å feriere, og på denne måten ser du at valutaen faktisk er ganske viktig for deg.

Dette behovet for å veksle valuta er den primære årsaken til at valutamarkedet er det største og mest likvide markedet i verden. Andre markeder som for eksempel aksjemarkedet blir derfor som smågutter å regne sammenlignet med valutamarkedet.

Ingen sentral markedsplass

Noe av det som er unikt med valutahandelen er at det ikke finnes noen sentral markedsplass for den, og her foregår all trading ‘over disken’ elektronisk, og det betyr at alle transaksjoner skjer gjennom datamaskiner knyttet sammen mellom tradere over hele verden. Markedet er åpent 24 timer i døgnet og fem og en halv dag i uken. Valuta trades derfor internasjonalt via finansielle sentra som New York, London, Zürich, Hong Kong, Frankfurt og Tokyo – for å nevne noen. Som du skjønner skjer det derfor noe hver eneste time gjennom hele døgnet, og når forexmarkedet i USA stenger begynner det for fullt i Asia. Markedet kan dermed oppleves å være ekstremt aktivt gjennom hele døgnet og at kursene derfor endres hele tiden.

Ved å opprette deg en tradingkonto hos Plus 500 i dag kan du starte med valutahandel på minuttet – husk at du får 200 kroner i velkomstbonus! Vilkår og betingelser gjelder. Husk at CFD er et giret produkt og at det finnes en risiko for å miste din kapital.

Spotmarkedet, forwardmarkedet og futuresmarkedet

Det finnes faktisk tre forskjellige måter institusjoner, firmaer og individer kan trade valuta på: spotmarkedet, forwardmarkedet og futuresmarkedet. Valutatrading i spotmarkedet har alltid vært det største markedet ettersom det er det underliggende virkelige instrumentet som forwards- og futuresmarkedene er basert på.

Før var futuresmarkedene den mest populære arenaen for traderne ettersom det var tilgjengelig for individuelle investorer for en lengre tidsperiode. Ettersom elektronisk trading har vunnet frem har spotmarkedet fått en enorm økning i aktiviteten og har gått forbi futuresmarkedet som den fortrukne måten for individuelle tradere og spekulanter å handle valuta på. Når folk refererer til valutamarkedet snakker de derfor som regel om spotmarkedet. Forwards- og futuresmarkedet har en tendens til å være mer populære blant selskaper som skal hedge risikoen til sine valutahandler til en spesifikk dato i fremtiden.

Vi forholder oss i denne artikkelen til spotmarkedet ettersom det er det som brukes mest i valutatrading på nett.

Hva er spotmarkedet og hvordan foregår en handel?

For å være helt spesifikk så er spotmarkedet det markedet hvor valuta kjøpes og selges til den aktuelle og nåværende prisen. Denne prisen er bestemt av tilbud og etterspørsel, og reflekteres av flere ting som for eksempel rentenivåer, økonomisk utvikling, politiske situasjoner samt oppfatninger av fremtidig utvikling mellom en valuta og en annen.

Når en handel er gjort karakteriseres dette som en ‘spot deal’. Dette er en bilateral transaksjon enkelt forklart foregår slik at den ene parten leverer avtalt mengde valuta til den andre parten, og mottar deretter en avtalt mengde av den andre valutaen til en avtalt valutakurs. Etter at en posisjon er stengt betales oppgjøret ut i penger. I CFD handel kan du stenge en avtale på sekundet og motta oppgjøret umiddelbart hvis du har gjort en god deal.