Trading på nett

Trading på nett har i løpet av de siste årene blitt allemannseie, og sannheten er at det faktisk har blitt enklere enn noen gang å gjøre det!

Trading har blitt den nye nasjonale økonomiske folkesporten, og kort og godt betyr det at Ola og Kari Nordmann kan opprette seg en tradingkonto og i løpet av få minutter være i gang med sin nye finansielle karriere.

Lett, men utfordrende

Som sagt: det er gjort på noen få minutter å opprette en egen tradingkonto og i løpet av svært kort tid kan man være i gang med en finansiell aktivitet som mildt sagt kan betegnes som spennende og utfordrende. Det vi snakker om i dette tilfellet er cfd handel og ikke tradisjonelle langsiktige aksjeinvesteringer hvor man kjøper den faktiske aksjen. CFD handel og valutahandel er i sterk vekst i dag og det er liten tvil om at det er mange mennesker som har kunnskap om dette rundt omkring i Norges land. Det som skiller cfd handel fra tradisjonell handel er at man kun spekulerer i bevegelsene til aksjen, og ikke kjøper selve aksjen – man eier derfor ingenting bortsett fra posisjonen man har opprettet.

Når dette er sagt: selv om det er enkelt å opprette en slik konto er det samtidig både utfordrende og svært risikabelt å drive denne formen for trading. Årsaken til dette er at det er et giret produkt, og har man ikke kunnskap om det man holder på med kan man fort gå på en økonomisk smell.

Det er dog veldig mange gode plattformer hvor man kan opprette seg en tradingkonto og hvor man har muligheten til å øve seg med gratis penger på en demokonto, og dette er en mulighet man bør gripe med begge hender.

Muligheten til å trade har derfor aldri vært større, man trenger ikke å være tilknyttet verken meglerhus eller noe annet.

Kunnskap, øvelse og erfaring

Det er tre ting som står sentralt når man skal drive med marginhandel, som cfd handel også kalles, og det er kunnskap, øvelse og erfaring. Har man ikke kunnskap om finansmarkedene, eller ikke er interessert i å tilegne seg dette, så anbefales det på det sterkeste at man ligger langt unna. Kunnskap er ekstremt viktig for i det minste å ha en liten mulighet til å lykkes, og dette er noe man skal bite seg merke i.

Mange påstår at cfd handel er gambling, og ja: hvis man bare hopper inn i det og pøser inn penger med håp om rask og stor avkastning er det naturligvis gambling. Derfor er det så viktig at man unngår dette og prøver seg stille og rolig frem mens man samler kunnskap og erfaring.

Hvordan gå frem?

Når man åpner seg en tradingkonto hos en av de mange plattformene som finnes (du ser flere av dem i menyen til høyre) så får man hos alle disse muligheten til å prøve seg frem med demokontoer med lekepenger på. Dette er som sagt gull verdt og lar deg virkelig få oppleve hvordan markedene fungerer og hvor fort ting kan endre seg.

Vi anbefaler at du først og fremst finner ut hvilket marked du vil trade i, og her kan du velge mellom blant annet aksjer, valuta, råvarer og indekser for å nevne noen. Deretter er det på tide å bruke Google aktivt! Finn noen gode ressurssider som kommer med anbefalinger i forskjellige markedene. Se hvilke trender som gjelder i markedene og les om hva prognosene er.

Når du har bestemt deg for feltet du vil prøve deg på er det egentlig bare å sette i gang med demokontoen din og plassere ut dine ordrer. Husk at du har muligheten til å trade både på stigende og fallende markeder, og det betyr at du kan få avkastning på aksjer som både stiger og faller. Hvis du tror at en aksje vil stige i verdi inngår du en longposisjon/kjøp og tror du den vil falle inngår du en shortposisjon/selg.

Legg merke til giringen!

Giring, eller leverage, som det står på enkelte plattformer, er den funksjonen som virkelig gjør tradingen risikabel. Kort fortalt lar giring deg eksponere deg mot markedet for langt mer penger enn hva du faktisk har på din tradingkonto. Det betyr at du får muligheten forhøyede avkastninger i forhold til det faktiske beløpet du går inn med i posisjonen, men også forhøyede tap!

Prøv det frem på demokontoen med forskjellige giringer og se hvordan de virker og hvordan de spiller inn på din lekesaldo – og vi stresser dette på nytt: det er viktig at du opplever dette og ser det selv, og spesielt hvordan det er når det går motsatt vei av hva du hadde forutsett.