Rød start på første børsuke i februar

Den første børsuken i februar endte i rødt stort sett over hele linjen, og i Oslo falt hovedindeksen med 0,75% på mandagen og er nå på 556,70 poeng før handelen åpner på tirsdag.

Med en oljepris som igjen var synkende førte dette til at børslokomotivet Statoil falt tilbake med 3,55%, og kun positiv utvikling hos Gjensidige Forsikring, Yara og Storebrand førte til at tallene ikke ble verre enn de faktisk ble.

Kraftig fall i oljeprisene

En gjennomgang i verdensøkonomien siden nyttår har vært et kraftig fall i oljeprisene og etter en opptur i forrige uke gikk prisene på nytt på en smell i går og i natt. Brent Spot (Nordsjøolje) har falt betydelig og befinner seg i skrivende stund på 33,50 pr fat, mens den amerikanske lettoljen har falt enda mer.

Også på Wall Street åpnet handelen i går i rødt før indeksene hentet seg betydelig inn – men mot slutten av dagen falt de noe tilbake igjen og resultatene ble blandet.

De amerikanske indeksene endte slik:
– Dow Jones Industrial Average ned 0,10%
– Nasdaq Composite opp 0,14%
– S&P 500 ned 0,04%

Urolig også i Asia

Også i Asia er det i dag urolige tilstander og børshandelen der tilbyr investorene et fall som kun kan betegnes som bredt, ikke medregnet fastlandsindeksene i Kina. Klokken 0545 i morges var situasjonen slik:

– Hong Kong-indeksen Hang Seng er ned 0,79%.
– Japanske Nikkei 225 er ned 0,48%.
– Singapore er ned 0,59%.
– Korea-indeksen Kospi er ned 0,71%.
– Shanghai er opp 2,36%.
– Shenzhen er opp 3,48%.

Kina har også lagt frem skuffende PMI-tall i dag, og dette har vært med på å bidra å sende oljeprisen nedover og verdens nest største økonomi fortsetter altså å presse prisene på det svarte gullet. Som sagt er oljeprisen nå på 33,50 dollar fatet, og dette er en fall på 1,53% bare så langt i dag.

Utviklingen i verdensøkonomien i går og i natt vil nok sannsynligvis sende Oslo Børs i nedoverbakke ved åpningen og det blir spennende å se hvor røde tallene eventuelt vil komme til å bli. Synkende oljepriser har en tendens til å sende den hjemlige børsen i rødt og det er etter all sannsynlighet Statoil som vil lede an i fallet.

kent

View more posts from this author