Oljeprisen på tur opp – et blaff?

Oljeprisene har i løpet av den siste tiden opplevd en markant stigning og i skrivende stund omsettes et fat Nordsjøolje for $40,52 – og da har det vært en nedtur i løpet av dagen.

For noen uker siden husker de fleste av oss at oljeprisen var nede på rundt 27-28 dollar fatet, og da var det mange som så svært mørkt på situasjonen. Nå er situasjonen en litt annen og man begynner virkelig å spørre seg om prisene nå er på tur oppover for godt.

Usikkerheten råder fortsatt, men er det et lys i tunellen?

I går gikk det virkelig oppover med oljeprisene og man rundet da den magiske 40-dollarsgrensen som vi ikke har sett siden september 2015. Det er flere grunner til at prisene stiger nå om dagen og i går fikk man presentert en rapport fra Genscape som fikk prisene til å akselerere.

Det viste seg nemlig at det gigantiske oljelageret i Cushing i Oklahoma har blitt mindre enn tidligere, og slike nyheter sørger for å skyte fart i prisene. Markedet har som kjent være oversvømt av olje i lang tid, og ettersom tilbud og etterspørsel styrer prisene vil velfylte lagre bety lavere priser. Når man nå ser tegn på at det motsatte er i ferd med å skje er det liten tvil om at optimismen kommer snikende.

Nå skal det sies et par ting om lagersituasjonen og det er følgende: USA har ikke hatt så fulle oljelagere nå som på flere tiår, og når lagrene nå tynnes noe ut kan dette tyde på at oljeprodusentene har begynt å strupe produksjonen noe. Dette betyr kort og godt at man beveger seg mot en normalisering mellom tilbud og etterspørsel på oljemarkedet.

Ekspertisen har i alle fall en tro på at vi vil nærme oss en balanse og dermed en normalisering i markedet.

Spørsmålet nå er derfor: er det på tide å innta en langsiktig longposisjon i oljemarkedet og vente på at prisen skal stige ytterligere? I så fall vil man kunne skyte gullfuglen hvis det sorte gullet fortsetter sin vekst!

kent

View more posts from this author