Ny kollaps i Kina – markedet sterkt preget

I dag ble børsen i Kina nok en gang automatisk stengt etter et fall på hele 7%. Dette skjer for andre gang denne uken og markedene over hele verden er sterkt preget av disse hendelsene.

Nok en gang var det fullstendig panikk på den kinesiske børsen og det førte til et enormt verdifall på 7%. Dette førte altså til at børsen for andre gang denne uken ble stengt for all handel automatisk.

Finanstilsyn i krisemøte

Nå kommer i tillegg meldingene om at reguleringsmyndighetene i Kina skal ha et krisemøte etter at børsen har hatt sin verste årsstart på 20 år.

Før dagens handelsstart vedtok PBOC (den kinesiske sentralbanken) å sette en ny referansekurs for valutaen yuan, og denne ble satt til 6,5646 pr. dollar, noe som er 0,5% lavere enn onsdagens kurs. Dette er den aller største justeringen i løpet av én dag siden august 2015.

I tillegg til dette sørget den rådende usikkerheten i landets økonomi til at børsene ble sendt nedover med over 7%, og dermed ble all handel stoppet. Fra og med nyttår har nemlig de kinesiske myndighetene innført en ny mekanisme som automatisk stenger børsene når man opplever høye kursfall, og dette systemet fikk altså sin ilddåp må mandagen denne uken. Systemet er innført for å redusere og dempe de uforutsigbarhetene som måtte oppstå i markedet.

Hvordan utviklingen på børsene i Europa vil bli i dag er derfor høyst usikkert, men i USA opplevde man en kraftig oppgang. Urolighetene i Kinas økonomi har også påvirket oljeprisene kraftig, og for første gang siden 2004 er prisen på et fat Nordsjøolje på under 33 dollar.

kent

View more posts from this author