Nedgang i Europa

Børsuken har startet svakt i Europa og det til tross for en positiv start i Asia som dro med seg fredagens opptur inn ukens første handelsdag.

Handelen startet litt nervøst i Asia i dag, men til slutt endte de sentrale børsene i pluss. En slik utvikling ser vi imidlertid ikke ut til å få i Europa i dag, og igjen stuper oljeprisene nedover.

Nervøs start – men deretter positivt

I slutten av forrige uke gjorde børsene i Asia et etterlengtet byks oppover og fredagen ende i solid pluss, og Nikkei-indeksen i Japan hoppet opp med nesten utrolige 6% på fredag. Optimismen har tydeligvis blitt med inn i denne uken, og det har ført til grønne tall også i dag.

Her ser du utviklingen på noen utvalgte asiatiske børser i morges:
– Nikkei 225-indeksen i Japan stiger til 1,2%
– Hang Seng-indeksen i Hongkong stiger til 1,8%
– ASX 200-indeksen i Australia stiger til 1,7%

Utviklingen på de kinesiske børsene på fastlandet var også bra i morges:
– Shanghai-børsen stiger litt over én prosent
– Shenzhen-børsen stiger 1,6%

Som sagt var starten noe mer nervøs enn hva disse tallene gir inntrykk av, og i Japan vinglet hovedindeksen mellom pluss og minus.

Europa følger ikke på

Selv om Asia har startet i pluss har altså ikke de europeiske indeksene klart å følge opp, og selv om Oslo Børs startet marginalt i pluss og pilene også der begynt å peke nedover. Like før kl. 1100 i dag er hovedindeksen ned 1,03%.

– I Frankfurt er DAX-indeksen ned 0,1%.
– FTSE100-indeksen i London er ned 0,17%.
– CAC40 i Paris er ned 0,36%.

Fra nyttår har ukene vært sterkt preget av både uro og frykt, og selv om forrige uke endte med et svært positivt oppsving ser det altså ut til at pendelen har snudd. Fredagen gikk Oslo Børs opp hele 4,14%, noe som er den største oppgangen på én enkelt dag siden 2011.

kent

View more posts from this author