Aksjer

Å handle med CFD er utrolig spennende og lærerikt og det er flere underliggende instrumenter man kan benytte seg av, og deriblant aksjer. Hvordan fungerer egentlig aksjehandel på denne måten? Vi gir deg svaret her!

CFD-handel med aksjer er ikke det samme som faktisk å eie en aksje, og vi skal forklare deg hva forskjellen er og hvorfor det kan være så profitabelt.

Hva er en aksje?

En aksje er noe de aller fleste har hørt om og dette er et velkjent finansielt instrument. Kort fortalt så vil et selskap som befinner seg på børsen være delt opp i andeler, og når du kjøper en aksje eier du derfor en liten del av selskapet. Jo flere andeler jo større del av selskapet eier du. Hvis man skal investere penger i et selskap og kjøpe aksjer er det derfor viktig at man har kjennskap til selskapet, hva det driver med og hvilket potensiale det har. Å kjøpe en aksje er langt i fra ensbetydende med å tjene penger. Man skal gjøre det rette valget til det rette tidspunkt og til den rette prisen. En av hovedfordelene med å kjøpe aksjer er at du kan motta utbytte, og et utbytte representerer rett og slett din del av profitten til selskapet basert på størrelsen på din andel. Utbytte betales som regel ut et par ganger i løpet av året, og det er ledelsen i selskapet som bestemmer hvor stort utbytte aksjonærene får dele seg i mellom.

Forskjellen i forhold til CFD handel

Når man benytter seg av aksje-cfd stiller saken seg ganske annerledes, og dette er egentlig veldig spennende. CFD er et derivat, og det betyr at det er et underliggende instrument, som for eksempel en aksje, som avgjør om du lykkes eller ikke. I motsetning til å kjøpe en faktisk aksje så er det ikke det som foregår i en CFD handel. CFD skiller seg ut ved at man spekulerer i om en aksje vil stige eller synke, og aksjen fungerer derfor kun som en referanseverdi – du eier den derfor ikke. Du kan derfor motta avkastning på aksjen uten at du eier den, og altså få den samme avkastningen som om du faktisk hadde eid den. Komplisert? Egentlig ikke. Du kjøper ikke aksjen, kun posisjonen den har, og det er aksjens utvikling som bestemmer om du profiterer på handelen eller ikke. Handelen foregår i samarbeid med en handelsplattform, som for eksempel Plus500.com. Husk at CFD er et giret produkt og kan resultere i tap av din kapital.

Å handle i aksje-cfd koster ingenting utover det innskuddet du gjør, og med liten spread kan du tjene på fallende eller stigende markeder. Tror du at en aksje vil falle kan du inngå en kontrakt om det og tjene på det også!

Det som er spesielt med CFD er det som kalles for giring. Det betyr at du handler med kun små beløp men faktisk kan realisere effekten som om du handlet med et høyere beløp. Det betyr samtidig at du også kan tape mer enn du brukte på den aktuelle CFD-kontrakten, men aldri mer enn hva du har innestående på din handlekonto. Du kan forhåndsdefinere når posisjonene dine skal lukkes slik at du har full kontroll på fortjenesten din evt. tapet. Kontrakten vil da automatisk lukkes og handelen sluttføres.

Gå til forsiden for å lese mer om CFD.